KRUTA RESNICA…
Avtor članka: Luka Janežič
Objavljeno: 16.08.2022

Kljub temu, da je alkohol del določenih tradicij in običajev, pa je potrebno izpostaviti tudi resnico:

alkohol je danes preveč družbeno sprejemljiv, a lahko potencialno pretirana uporaba poveča tveganje za nastanek debelosti, diabetesa,jetrnih bolezni, odvisnosti ipd.

Alkohola naš organizem ne potrebuje in za naše preživetje ni nujen.

Pa se malenkost poglobimo v teorijo alkohola… 

Presnova alkohola poteka skoraj izključno v jetrih in naš organizem ni bil ustvarjen za pridobivanje enegije iz alkohola, temveč reagira na alkohol detoksifikacijsko – kot na toksine, ter ga želi čimprej, preko jeter in ostalih organov, izločiti iz organizma.

Sicer nastane v telesu majhna količina alkohola iz drugih hranil, v procesu bakterijske fermentacije dolčenih sladkorjev v debelem črevesju, a na ta proces je naše telo prilagojeno, saj gre v primerjavi z vnosom alkoholne pijače, za zelo majhno količino.

Če si že kdaj slišal za izraz alkoholna steatoza (zamaščenost jeter), je jasno, da pretiran vnos alkohola lahko povzroči tudi tovrstna patološka stanja. Seveda, se to ne bo zgodilo od kozarca piva na dan, vendar pa če si v procesu hujšanja, razmisli –

ali bi raje jedel, ali pil?

Dejstvo je namreč, da alkohol vpliva na zmožnost presnavljanja shranjene maščobe in to ravno tiste, ki si jo želimo izgubiti. Po samo dveh alkoholnih pijačah, se namreč zmožnost telesa, da presnovi shranjeno maščobo iz maščobnih celic, zmanjša za več kot 60%!

Vemo, da je za zgubo odvečne maščobe potrebno ustvariti nek energijski deficit in v tem smislu je torej potrebno omejiti tudi vnos energije – hrane. Alkohol vsebuje energijo, pravzaprav, veliko energije.

Bistvo je, da alkohol vsebuje tako rekoč prazno energijo. V nasprotju z drugimi makrohranili (ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe), nam alkohol ne nudi nobenih posebnih hranilnih snovi, vitaminov ali mineralov, ki bi ugodno vplivale na naše telo.

ZANIMIVOST

1 gram alkohola vsebuje kar 7 kcal, kar je skoraj enkrat več energije, kot je vsebujejo hidrati in beljakovine (1g OH= 4 kcal, 1g B=4 kcal) in skoraj toliko kot maščobe (1g M= 9 kcal).

Energija – kilokalorije iz tipičnih alkoholnih pijač so navadno tudi precej koncentrirane, torej vsebujejo veliko prazne energije v majhni količini in posameznik, ki uživa tovrstne pijače hitro vnese vase več energije, kot je potrebno za izgubo odvečne telesne teže in zato ne doseže rezultatov, ki si jih je zadal.

Prav tako naše telo ne more shranjevati alkohola, zato ga mora takoj metabolizirati in alkohol ima v telesu prednost pred drugimi hranili. Torej bomo v procesu hujšanja namesto, da bi pridobivali energijo iz odvečne maščobe shranjene v adipocitih, energijo dobili iz alkohola, a če je ne bomo porabili, se bo shranila ravno tja, kjer je ne želimo.

Problematičen je tudi sladkor v alkoholnih pijačah, ki dodatno obremeni metabolizem, kateri mora izločiti več inzulina, ki je anabolen hormon in skrbi med drugim tudi za skladiščenje odvečne energije v maščobne celice.

TOREJ LAHKO POVEMO, DA VNOS ALKOHOLA MED IZGUBO ODVEČNE TELESNE TEŽE NI ZAŽELJEN.

Nadalje pa, alkohol povečuje apetit, saj povzroči padec in nihanje krvnega sladkorja in neredko se zgodi, da ob kozarcu piva “paše” tudi kakšen grižljaj čipsa ali podobnih živil, ki ne spadajo v kontekst zdrave prehrane.

Alkohol tudi vpliva na naše možgane in nevrotransmitorje, ter povzroči pretirano izločanje serotonina in ostalih molekul, ki “pričarajo” evforičen občutek in posledično misel: »k vragu hujšanje, jaz sem itak super«. Nato seveda sledi še dodaten vnos predvsem mastne, sladke in torej energijsko bogate hrane, ki dodatno zavre proces razgradnje maščob in povzroči pravzaprav obraten učinek – sintezo trigliceridov, ki se spet shranijo – saj veste kam!

Omeniti je potrebno še stresni hormon KORTIZOL, katerega izločanje, popivanje pospešuje.

Povišanje vrednosti kortizola prav tako negativno delujejo na vzdrževanje primerne mišične mase in otežujejo izgubo maščobe.

Prav tako alkohol povzroča dehidracijo organizma, saj deluje kot diuretik in dobra hidracija je KLJUČNA!

Zaključimo lahko, da uživanje alkohola med procesom izgube odvečne telesne teže resnično ni zaželjeno, ker dejstvo je, da nas bo prej oviral na poti do cilja in zaustavljal proces hujšanja.

Če se alkoholu ne moreš odpovedati, seveda najprej razmisli o tem dejstvu, nato pa izberi alkoholne pijače, brez dodanega sladkorja (kot so razni mixi s sokovi ipd.) ter ostani pri eni merici alkohola, ki ga uživaš ob jedi. 1 merica predstavija 1 dcl vina, 2 dcl piva, 0,3 dcl žgane pijače itd.

In za primerjavo:

1 pivo (0,5l) vsebuje okoli 200-300 kcal (odvisno od vrste in vsebnosti alkohola), kar je približno enakovredno naslednjemu obroku: 2 pečeni jajčki + kos polnozrnatega toasta + velik mesnat paradižnik. In redki ostanejo pri enemu pivu.

Tudi vino vsebuje kar precej energije, 1 dcl rdečega vina vsebuje okoli 80-100 kcal, kar je enakovredno 1 banani. V istem energijskem rangu kot vino so tudi žgane pijače: vodka, viski, brinjevec…, le da tukaj govorimo o merici 0,3 dcl.

Kakorkoli obrnemo, gre za prazno energijo, ki je naše telo ne potrebuje. Naše telo potrebuje vodo!!! In v končni fazi, niso bistvene samo kalorije, temveč vsi našteti učinki, ki porušijo ravnovesje v organizmu.

NASLEDNJIČ, KO BOŠPOSTAVLJENI PRED KOZARČEK”, SE TOREJ VPRAŠAJ:

Ali bi raje zdravo in dobro jedel ter izgubil odvečno maščobo, ali pil alkohol in se naslednji dan ob glavobolu spraševal ali je tega res bilo treba?