KAKO SE IZOGNITI NAPADOM LAKOTE?
Avtor članka: Luka Janežič
Objavljeno: 22.08.2022

Po navadi se začne takole:

Jooooj! Ta vikend je bilo pa preveč. Res je bilo preveč vsega, tako sem se najedel cukra, da sem komaj dihal. Kaj mi je bilo tega treba, sedaj imam pa slabo vest!

Luka, pomagaj!!!… to pride po navadi še na koncu 🙂

Takim situacijam se ni pametno izogibati ali enostavno ne hodit na določene dogodke, kjer je možnost, da se zgornja situacija ponovi!

Kar pa je pametno, je to, da se je pomembno o teh stvareh malenkost podučiti, da se v takih situacijah znamo kontrolirati in da točno vemo, kaj je v tistem trenutku najboljša odločitev za nas same.

Kako bomo to najlažje storili?

Začeli bomo pri čisto osnovnih stvareh:

1. NE BODI LAČ’N

Ja, čisto enostaven nasvet. Ko se odpravljate na družaben dogodek, kjer veste, da bo veliko hrane, ne se ‘šparat’, ne se stradati tisti dan.

Naj bo tisti obrok na dogodku čisto običajen obrok, ki ga morate v tistem dnevu še zaužiti, nič manj in nič več. Če nimate še take močne volje, je super rešitev ta, da enostavno obroke, ki jih imate prej v dnevu, naredite manj kalorične!

Primer: Namesto zajtrka, ki vsebuje 2-3 cela, pečena jajčka, 2 kosa kruha, sir, avokado, dimljen losos, pojejte raje 1 jajčko in 2 beljaka, en kos kruha, malenkost lososa in pa dodajte nekaj zelenjave (paradižnik, kumarice, paprika…). Tako boste še vedno imeli tisto hrano, ki si jo želite za zajtrk, a ne bo tako energijsko polna.

2. PRAVILO ENEGA KROŽNIKA

Kar si naložite na krožnik, to naj predstavlja vaš obrok in nič več. Zato svojo hrano izberite pametno, ker, spomnite se, imate samo 1 krožnik!

Preglejte, kaj vam je na razpolago, premislite, kako lahko najbolje sestavite obrok, ki bo vseboval tudi vašo najljubšo hrano in pojdite v akcijo!

3. DIETA NI ENAKO ZNANJE O PREHRANI

28-dnevni izzivi brez ‘cukra’, 30-dnevni izziv brez ‘nezdrave hrane’, dieta brez kruha, bla bla bla…

Vse lepo in prav, če to izvajate iz pravih razlogov ali je to za vas iz zdravstvenih razlogov priporočljivo. Če pa to izvajate samo zato, ker je to ta trenutek v ‘modi’ oz. ker veste, da boste zaradi tega ZAČASNO zgubili nekaj kilogramov, imate na žalost nepovratno karto za NEUSPEH!

Vprašajte se – KAJ STE SE PO KONČANEM IZZIVU NAUČILI?

Ste se naučili, kako vključiti sladice v svoj jedilnik? Ste se naučili, da lahko jeste kruh vsak dan in se kljub temu ne boste zredili 10 kilogramov? Ste se naučili, da se ni treba odrekati vaši najljubši hrani, če dejansko nimate želje po tem?

Odgovor bo žal NE!

Zakaj ne bi raje namesto tega posegli po ‘dieti’, ki je dejansko VZDRŽNA in pri kateri boste lahko UŽIVALI, poleg tega pa dosegali super REZULTATE?

Nekaj za razmislit!

4. NI ČUDEŽNIH SESTAVIN

Najpogostejši stavek, ki ga slišim pri delu s svojimi strankami na prehranskem coachingu je ta, da ko so nehali jesti kruh, so pa shujšali!

Ker sem pa vsako jutro pila toplo vodo z limono in ingverjem, sem izgubila 5 kilogramov v enem tednu in maščoba se je kar vidno topila iz mojega telesa!

Ni tako preprosto!

En in edini razlog zakaj hujšamo in zakaj se redimo je kalorični DEFICIT (energijski primanjkljaj) in kalorijski SUFICIT (presežek energije).

Ni kruh razlog za to, ni shujševalna tableta razlog za to in ni voda z limono razlog za to. Najverjetneje ste v tistem času pojedli manj energije, kot ste jo prej, zato ste shujšali!

In ja, če pač odstranite kruh iz svojega vsakdana, ste ustvarili manjko kalorij – logično je, nič ni tukaj magičnega!

Mogoče naslednjič enostano samo pojejte en kos kruha namesto treh, pa bo življenje lažje 🙂

5. PRAVILO 80/20

Temelji na tem, da se 80% časa držimo prehranske strategije, uživamo organsko, neprocesirano hrano in hrano z nizko vsebnostjo kalorij. A vsi vemo, da kdaj pa kdaj zapaše sladoled, čokolada, burek ali pizza, kaj ne?

20% časa lahko “grešimo”, ker enostavno ne naredimo take škode, kot si marsikdo misli. Nisem še videl človeka, ki bi shujšal zaradi ene solate ali pa se zredil zaradi enega burgerja s krompirčkom. 

Menda bo zdaj kaj lažje ali pa ste se vsaj za tistih nekaj trenutkov malenkost zamislili o tem, kako se prehrnajujete.

Če pa potrebujete pomoč, nasvet ali odgovor na vprašanje, pa veste kje me najdete.

coach Luka